III. 1. 1. Közigazgatási területszervezés 1945 után

Az 1945 és 1950 közötti időszak kezdetén és végén is jelentős területrendezési változásokon esett át Jász-Nagykun-Szolnok vármegye. 1945-ben Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegyétől ide csatolták Tószeg, Újszász és Zagyvarékas községeket. Mindhárom község a Központi járás része lett. Az önkormányzatok száma tovább bővült 1946-ban, amikor négy új község alakult a vármegye területén: Jászboldogháza a Jászsági felső járás területén, Kengyel a Tiszai közép járásban, Tiszagyenda és Tomajmonostora a Tiszai felső járásban.

1950-ben aztán újból módosultak a megye határai. Dévaványát Békés megyéhez csatolták, ugyanakkor onnan Öcsöd átkerült Szolnok megyéhez. Ezzel párhuzamosan a megye északkeleti részén Tiszafüred, Tiszaigar, Tiszaörs, Tiszaörvény, Tiszaszőlős és Nagyiván településeket Heves megyétől Szolnok megyéhez csatolták. Bár több megyében áthelyezték a megyeszékhelyet is, ez esetünkben továbbra is Szolnok maradt.

1950. június 1-től a járások megnevezése is módosult, ezután a székhelytelepülés nevét használták. Így lett a Jászsági felső járásból Jászberényi, a Jászsági alsóból Jászapáti, a Tiszai felsőből Kunhegyesi, a Tiszai középből Törökszentmiklósi, a Tiszai alsóból Kunszentmártoni, a Központi járásból Szolnoki járás lett, továbbá hetedik járásként megszervezték a Tiszafüredi járást is.

Előző
Következő
 

Minden jog fenntartva! © MNL Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára

Vissza Vissza